Osnovna škola

"Ratko Jovanović"

Kruščica

Home Novosti Nastava IO Visoka Đačko pero Foto
 
Škola u Kruščici

Prvo školsko zvono u Kruščici oglasilo se davne 1922. godine. U zgradi kruščičke opštine, na mestu zvanom Bjelovac, počela je sa radom osnovna škola. Đaci su nastavu pohađali tu sve do školske 1928/1929. godine kada je škola premeštena u današnji centar sela, u kuću Dobrosava Perovića. Sadašnja školska zgrada sagrađena je 1929. godine. U to vreme je to bila jedna od najsavremenijih i najlepših školskih zgrada u ariljskom srezu. Kruščičani su ovu zgradu dobili zahvaljujući velikom dobrotvoru Savi Saviću, poznatom beogradskom privredniku, bankaru, trgovcu rodom iz ovog mesta.

Škola u Kruščici

Želeći da se ljudi iz ovog kraja opismene i steknu osnovno obrazovanje Sava je kupio zemljište i sagradio školu, kao poklon zavičaju. Školska zgrada je dograđena 1968. godine i u njoj đaci i danas pohađaju nastavu. Zgrada je u posednjih desetak godina potpuno rekonstruisana.

Za proteklih 100 godina u ovoj školi obrazovalo se više hiljada dece iz ovih krajeva. Na žalost, iz godine u godinu broj učenika je padao tako da škola sada prosečno ima oko 90 učenika i taj broj se godinama održava. Za njihovo obrazovanje zadužen je mlad i posvećen kolektiv..