Osnovna škola

"Ratko Jovanović"

Kruščica

Home Novosti Nastava IO Visoka Đačko pero Foto
 
Ljubivojeve "Bele pčele" u biblioteci u Visokoj

 

Visoka, 27. januar 2018.

 

  Ljubivoje Jovanović, akademski slikar i pisac iz Arilja, posetio je visočku školu povodom svestosavske svečanosti i tom prilikom darovao biblioteci „Vuk Aleksić“ svoje nedavno objavljeno, trotomno delo  „Bela pčela“, u kojem je izneo svoja zapažanja i rezultate svog dugogodišnjeg istraživačkog rada, kao prilog mitološkoj istoriji Srba.

  Ljubivoje je bio đak naše škole. Rođen je 22. januara 1950. u Severovu, kod Arilja. Završio je Likovnu akademiju u Pragu 1978. Bavio se pedagoškim radom do 1987. godine, otkada ima status slobodnog umetnika. Naslikao je nekoliko ciklusa slika na temu ulice, maslinjaci, vreme sumraka i nekoliko programskih ciklusa posvećenih značajnim istorijskim događajima. Sada slika na temu slovenska mitologija. U njegovoj plodnoj i bogatoj karijeri imao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Osnovao je Gradsku galeriju u Arilju. Objavio je knjige "Civilizacija   oblutka -skica za istoriju evropske kulture", "Bela pčela - prilozi za mitološku istoriju srba", a trenutno radi na istorijskoj studiji "Jugoslovenski umetnici na Praškoj akademiji".

  Živi u Arilju, u zdanju koje je sam osmislio i izgradio u vidu srednjovekovnog zamka sazdanog u različitim stilovima. Svojim položajem i izgledom, ova građevina je postala simbol grada i neprestano izaziva pažnju i interesovanje i stanovnika i posetilaca Arilja.

  Svoj rad i ličnu filozofiju življenja jednom prilikom je objasnio rečima: „Cilj mi je da povratim zaboravljeno, da podignem svest o nama kao velikom narodu, da povratim samopouzdanje i samosvest Srba, kako bismo bili sposobni da odolimo ovoj vetrometini u kojoj živimo".

  Ljubivoje je kao umetnik i prijatelj naše škole učestvovao u više akcija koje je škola organizovala. Naročito je značajna njegova saradnja sa školom u Visokoj.

  Škola u Visokoj mu se i ovim putem zahvaljuje na dragocenom poklonu i dugogodišnjoj podršci.

.

 

Facebook Twitter Google LinkedIn Print

 

Bela pčela

Džek

Ljubivoj